Partners

Hidden in Grains söker partners för små- eller storskalig produktion av vitaliserad spannmål och baljväxter. Hittills har Hidden in Grains haft projektpengar från Innovationskontoret på Chalmers Tekniska Högskola och hjälp av Entreprenörsskolan på Göteborgs Universitet. Ett samarbete har inletts med Fräkentorps Säteri, Malmköping för en småskalig produktion av spannmålsprodukter med hydrotermisk teknik.

Foto: Ragnhild Larsson

Projekt

Hidden in Grains deltog 2016 i Matverk, en tävling för matinnovation där lag från Sveriges olika landskap tävlar med nya produkter med smak och prägel av landskapet. I Stockholms regionfinal tävlade och vann Hidden in Grains tillsammans med Järna Mejeri och Järnakocken med SHAKE A WHEY!, en dryck baserad på kulturspannmål och färsk vassle.

Inför riksfinalen i Nyköping i mars 2017 utvecklade vi drycken vidare bland annat genom att öka andel spannmålsbas och testa nordiska smaker. Vi fick ingen medaljplats i riksfinalen men ser stor potential för att produkten på marknaden. Som pris i regionfinalen fick vi jobba med marknaden för SHAKE A WHEY! tillsammans med kommunikationsbyrån Food&Friends och det resulterade i ett nytt namn och designkoncept.

Odlare och kvarnar

I Norden finns idag ett växande antal odlare av kultursorter av spannmål och baljväxter. Efterfrågan på smakrika och näringstäta fullkornsprodukter både från konsumenter och bagerier ökar stadigt. Det finns ett brett sortiment av produkter från stora och små kvarnar att köpa på nätet eller i välsorterade butiker. Fråga i din butik och be dem ta hem om det inte redan finns. Här är några av dem: